Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΦΕΑ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Αντίσταση και ανυπακοή το μήνυμα που παραμένει

Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν χτες στον τόπο του μαρτυρίου στο Πάρκο Ελευθερίας

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση
Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 35 χρόνων από την πτώση της χούντας οργάνωσε, χτες το βράδυ, στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974. Πλήθος αγωνιστών του τότε, που παραμένουν και σήμερα στις επάλξεις του αγώνα, συγκινημένοι, βρέθηκαν και πάλι εκεί όπου μαρτύρησαν επειδή έπραξαν το καθήκον τους και αντιστάθηκαν στο ανελεύθερο, σκοταδιστικό και αντιδραστικό καθεστώς της χούντας. Κοντά τους και πολλοί νεολαίοι, που ήρθαν για να γνωρίσουν ένα τμήμα της Ιστορίας του τόπου και να τιμήσουν όσους θυσιάστηκαν για ανώτερα ιδανικά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Νίκος Τριανταφύλλου, εξέφρασε μεταξύ άλλων την αλληλεγγύη στο λαό της Ονδούρας, «που εδώ και 26 μέρες με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και απεργίες αγωνίζεται ηρωικά κατά των πραξικοπηματιών». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Μπορεί ο χώρος αυτός όπως και πολλοί άλλοι χώροι στην επικράτεια να ήταν χώροι κράτησης, ανάκρισης, βασανισμών, φυλάκισης και εκτόπισης των αγωνιστών, αλλά οι συναγωνιστές μας, με τη στάση τους, τους μετέτρεψαν σε χώρους ανυπακοής, αντίστασης και αγώνα, αποσπώντας έτσι τη συμπάθεια, το θαυμασμό και την αλληλεγγύη του λαού μας, όπως χαρακτηριστικά εκφράστηκαν με το σύνθημα "Ελλάς, Ελλήνων, Φυλακισμένων"».

Και πρόσθεσε: «Οταν αναφερόμαστε στη στάση και την προσφορά των πολιτικών κρατουμένων στο αντιδικτατορικό κίνημα, δεν το κάνουμε από έπαρση ή πρόθεση μονοπώλησης του αγώνα. Και άλλοι συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό κίνημα, και η προσφορά τους ήταν σημαντική, αλλά οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν η χειροπιαστή απόδειξη πως υπήρχαν φυλακές, πως υπήρχαν τόποι εξορίας, πως υπήρχαν χώροι ανάκρισης και βασανιστηρίων. Ηταν η απτή απόδειξη πως υπήρχε ένα σκληρό στρατιωτικό φασιστικό καθεστώς που δίωκε μέχρι θανάτου τους αντιπάλους του, όσους, κατά τον ποιητή, "δεν συνεμορφώθησαν με τας υποδείξεις"».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Σπύρο Μουστακλή, η προτομή του οποίου κοσμεί τον ιστορικό αυτό χώρο, επισήμανε ότι «αν και ανήκε στη στρατιωτική οικογένεια, βασανίστηκε απάνθρωπα, λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων του, θα μας θυμίζει τις φρικαλεότητες που διέπραξε το καθεστώς της 21ης Απριλίου και ταυτόχρονα θα μας διαβεβαιώνει πως υπάρχουν πάντα αυτοί που "στη ζωή τους έχουν ορίσει να φυλάττουν Θερμοπύλες"». Νωρίτερα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των Κύπριων αντιστασιακών, Γ. Λουκάς.

Αντιπροσωπείες κομμάτων και μαζικών φορέων κατέθεσαν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή. Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του Κόμματος, και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Βασίλης Βούλγαρης. Στεφάνι κατέθεσε και η σύζυγος του Σπ. Μουστακλή.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την επιμέλεια και παρουσίαση του οποίου είχε η δημοσιογράφος Σ. Αδαμίδου. Μετά το σύντομο καλωσόρισμά της, παρέδωσε τη σκυτάλη στους καλλιτέχνες Λένα Αλκαίου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λάμπρο Καρελά, Γιάννη Ματσούκα, το Τρίφωνο (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), Γιάννη Τσόλκα, Μαρία Καψή και Ελένη Γερασιμίδου, οι οποίοι με τις ερμηνείες και απαγγελίες διαλεχτών ποιημάτων ενθουσίασαν και συγκίνησαν το κοινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ